cara membuat keropok lekor


Isi ikan tadi akan ditimbang mengikut sukatan yang telah ditetapkan. - 300 gram fillet ikan kuwe resep asli 1 kg ikan parangkembung - 200 gram tepung sagu resep asli 500 gram tepung sagu - 100 ml air es resep asli 125 ml - 2 potong kecil es batu.


Cara Cara Membuat Friends Of Bn Barisan Nasional Facebook

Masukkan dlm food prosessor kisar hingga hancur dan masukkan garam dan.

. Tu tandanya keropok kita dah masak. Kisar Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Dan kemudian bentukkan doh memanjang.

Asingkan isi ikan dr tulangnyapotong kecil2 ye. Sementara menggulung doh keropok lekor tadi didihkan air di dalam periuk dan sediakan air ais. Get started for FREE Continue.

Selepas siap bentuk seperti gambar di bawah rebus air minyak 2 sudu makan sedikit garam. Pemilik resepi dapat 30 keping untuk adunan ini. Ambil isi shj dan buang kulit nipis tulangnya.

Masukkan adunan yang sudah dibentukkan apabila air sudah menggelegak. Campurkan tepung sagu jagung dalam satu bekas dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai.

Tak perlu rebus ya. Cara buat keropok lekor ini pun senang saja rupanya. Sementara tu didihkan air dan masukkan sedikit minyak masak.

2 sudu makan tepung gandum Sedikit garam bahan perasa jika menggunakan 2 sudu kecil garam IKLAN 2 sudu kecil serbuk perasa ajinamoto Cara Membuat 1. Cara membuat keropok lekor Wednesday June 8 2022 Edit. 12 mangkuk Tepung Ubi Sagu 2 sudu makan tepung gandum Sedikit garam bahan perasa jika menggunakan Cara-cara.

Resep diadaptasikan dari Wikipedia Malaysia - Keropok Lekor. Rebus keropok lekor tadi sampai timbul atau terapung. Panaskan air dalam periuk dan rebus.

Asingkan isi ikan dari tulangnya. Air yang digunakan agak-agak bagi isi ikan tu dapat dikisar atau blend. Proses Menghasilkan Keropok Lekor AHMAD SYUKRI BIN MOHD GHANI D20141067386 MUHAMMAD SYAFIQ BIN MOHD TAHIR D20141067420 PENGENALAN PENGENALAN Keropok lekor atau keropok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia khususnya di Terengganu yang.

Panaskan air hingga mendidih dan rebus keropok lekor hingga masak. Bersihkan ikan dan buang tulangnya. Tuang sedikit air kemudian masukkan tepung yang dah digaul tadi sedikit demi sedikit dan gaul rata.

Jika guna pengisar tambah sesudu air untuk mudahkan proses mengisar. Uli sampai tidak melekat pada tangan. Uli dan bentukkan kecil-kecil sehingga habis.

Hai semua ok harini aku share cara aku buat keropok lekor guna ikan kembung ja sebab ikan ni tengah murah sekarang ni nak buat dia simple guna 4. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Kisar semua bahan bertanda.

Masukkan isi ikan yang telah dikisar ke dalam mangkuk dan campurkan sikit demi sedikit tepung sagu. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati. Bukan bekas isi ikan Masukkan gula ke dalam isi ikan dan gaul sebati kemudian masukkan garam dan gaul sehingga rata.

Kalau nak kisar pakai pengisar boleh juga tapi lebih sedap pakai lesung. Potong serong dan boleh goreng dalam minyak panas. CARA BUAT KEROPOK LEKOR.

Tumbuk isi ikan sampai halus guna lesung. Cara buat keropok lekor. Sebelum tu panaskan air hingga mendidih dan masukkan keropok tadi jgn.

Sedia untuk dimakan panas-panas pada waktu petang. Kisar sampai betul-betul halus. Adunan yang telah sebati dapat diketahui apabila ianya tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk menjadi doh.

Keropok Lekor Home Made Malaysian Food Malay Food Easy Meals Kepok Lekor Ganu 3 Bahan Specialnya Tak Guna Tepung Sagu Macam Orang Biasa Buat Mingguan Wanita No Cook Meals Food Cooking Keropok Lekor Makanan Kerepek. Uli sehingga menjadi doh. Bahan-bahan campuran yang digunakan untuk memproses keropok iaitu tepung kanji atau tepung sagu garam gula bahan perasa MSG dan air ais di adun dengan menggunakan mesin penggaul mixer sehingga sebati.

Bila air dah mendidih barulah masukkan keropok lekor dan rebus sampailah keropok timbul di permukaan. Resepi keropok lekor. Uli adunan sehingga sebati.

Kemudian isi ikan ini akan dimasukkan ke dalam mesin pemotong isi ikan untuk mendapatkan isi ikan yang bersaiz kecil. Untuk keropok lekor blend isi ikan dengan sedikit air. Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk.

Campurkan Tepung Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Kisar ikan gaul rebus siap. Kisar isi ikan dan juga garam bersama air.

Kemudian masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi. Cara pemprosesan keropok lekor bermula dengan pemilihan ikan. Image via Ayu Hidayu Facebook 3.

Siang ikan ambil. Kupik ikan untuk ambil isinya dan kisarkan dengan sedikit air. Image via Ayu Hidayu Facebook 2.

Satukan semua bahan dan gaul sehingga rata. Oleh itu maksud Keropok Lekor ialah Keropok yang berlingkar. Masukkan isi ikan yang dah diblend dalam bekas atau besan dan masukkan sekali tepung ubi tepung gandum garam baking powder dan ajinomoto.

- 1 12 sendok teh garam tambahkan jika kurang asin. Langkah pertama dalam pemprosesan keropok lekor ini ialah plastik isi ikan akan dibuka terlebih dahulu sebelum diletakkan di atas bangku untuk proses penyahbekuan. Gaulkan isi ikan yang telah dikisar dengan tepung ubi tepung gandum garam ajinomoto dan baking powder.

Letakkan sedikit minyak atas pelapik supaya doh tak melekat. Kalau nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi Ayu Hidayu ini. Kemudian campurkan dengan tepung ubi dan tepung gandum.

20 ke 25 ekor ikan termenung kembung ambil isi 2 cawan tepung ubi 1 cawan tepung gandum Garam serbuk perasa 1 sudu baking powder Cara membuat. Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing. Sambil menggulung sambil taburkan tepung gandum agar mudah dibentukSatu adunan akan dapat 3-4 batang.

Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum. Satukan isi ikan bawang putih dan garam. Itu tanda keropok lekor sudah masak.

Rebus keropok lekor sehingga terapung. Antara tips membuat resepi keropok lekor ini. Angkat dan toskan airnya.

Ada yang suka keropok lekor yang besar dan ada yang suka keropok lekor kecil. Angkat dan biarkan sejuk seketika. Uli sampai menjadi doh dan dapat dibentuk.

Boleh taburkan tepung sagu sikit supaya doh tak melekat. Pastikan keropok yang direbus dah timbul baru diangkat dan gaul dengan minyak masak. Cara-cara membuat doh keropok lekor.


Resepi Keropok Lekor Terengganu Langkah Demi Langkah


Resepi Keropok Lekor Homemade Lembut Dan Tidak Liat Iluminasi


Mly The Making Of Keropok Lekor Traditional Dish Youtube


Keropok Lekor Homemade Pertama Kali Buat Pun Confirm Menjadi Daily Makan


Resepi Keropok Lekor Food Malaysian Food Savory Snacks


Buat Sendiri Keropok Lekor Kisar Gaul Gentel Rebus Siap Ikan Lembut Masakan


Resepi Keropok Lekor 3 Bahan Senang Je Nak Buat Rupanya


Resepi Keropok Lekor Best Penuh Rasa Ikan Buat Sendiri Lagi Sedap


Cara Buat Keropok Lekor Homemade Hanya Guna 4 Bahan


Lekor Best Ini Admin Share Cara Membuat Keropok Lekor Facebook


Resepi Keropok Lekor Best Penuh Rasa Ikan Buat Sendiri Lagi Sedap


Keropok Lekor


Keropok Lekor Homemade Lebih Puas Makan


Cara Buat Keropok Lekor Sedap Dan Lembut Mudah Je Bahan Yang Digunakan Rupanya Port Makan


Cara Buat Sos Keropok Lekor Resipi Sos Keropok Lekor Terengganu Mana Tahu Resepi Ini Boleh Buat Berniaga Memories Into Histories 0702s


Cara Buat Keropok Lekor Homemade Hanya Guna 4 Bahan Rasa Cemilan Makanan Dan Minuman Resep Masakan


Keropok Lekor Home Made Malaysian Food Malay Food Easy Meals


Resepi Keropok Lekor 3 Bahan Senang Je Nak Buat Rupanya


Keropok Prawns Youtube

Related : cara membuat keropok lekor.